Prima întâlnire de proiect a avut loc la Iași, la Școala”Gh.I. Brătinu”, care este și coordonatorul proiectului. La această întâlnire au participat șapte elevi, trei profesori din Grecia, cinci copii, doi profesori din Estonia, șase elevi și trei cadre didactice din Polonia. Elevii străini au fost cazați la copiii din România. Pe perioada întâlnirii de lucru s-au desfășurat, atât în școală cât și în afara ei, seminarii, workshopuri, pe tema combaterii violenței, vizite de lucru la Universitatea ”Al.I.Cuza” din Iași, la Biblioteca Universității Tehnice ”Gh.Asachi”, la muzeul Catedralei Mitropolitane.
Pe data de 20 noiembrie elevii străini și cei români au făcut cunoștință, au participat la activități interactive, de prezentare a țărilor partenere, a bucătăriei tradiționale, a portului, obiceiurilor din România, Polonia, Grecia, Estonia. O contribuție importantă au avut părinții copiilor școlii ”Gh.I. Brătinu”, care au găzduit elevii străini,”răsfățându-i pe aceștia cu mâncăruri delicioase, atât în familie, cât și în cadrul petrecerii de ”bun- venit”.
Marți, 21 noiembrie , a avut loc lansarea oficială a proiectului la Ateneul din Tătărași, unde au fost invitați și reprezentanți ai comunității locale (de la Secția 4 de Poliție, de la ONG- ul Salvați Copiii, ISJ Iași, părinți, mass media). La prezentarea proiectului de către doamna director Cristina Simirad, de către coordonatorul de proiect Gabriela Iancu, de profesorii și copiii din țările partenere , s-au adăugat momentele artistice oferite de către corul școlii ”Gh.I. Brătianu”, de foști și actuali pianiști ai școlii, interpreți de canto, una din formațiile de dansuri populare a școlii 10, interpreți de pian și nu în ultimul rând reprezentația Qwan Ki Do ( Milieș Bianca și Cristian Ciornei). Profesorii și elevii din proiect au mai vizitat Universitatea ”Al.I.Cuza” din Iași, unde au participat și la un seminar pe tema prevenirii și combaterii violenței, Biblioteca Universității Tehnice ”Gh. Asachi”, muzeul Catedralei Mitropolitane, Palatul Culturii, alte obiective culturale.
În zilele de 23 și 24 noiembrie 2017, copiii au realizat o expoziție de flyere, pe tema violenței domestice și a celei din școli, au participat la alte seminarii coordonate de psihologi sau studenți voluntari de la Facultate de Psihologie și Științe ale Educației din Iași ( pe tema Cyberbullying, Profilul unui mediator de succes, Bullying). Copiii au participat și la o oră de educație fizică. În afara programului din școală, familiile gazdă au oferit oaspeților posibilitatea de a cunoaște orașul și împrejurimile, prin vizite la muzee, case memoriale, mănăstiri. Copiii și profesorii din proiect așteaptă cu real interes următoarea intâlnire din Grecia, din luna aprilie, prieteniile cristalizate în România urmând să se transforme în spectaculoase flori de mină.
|